Puvun hoito

Feresi:

Olet saanut käyttöösi Nuorisoseura Rajan Nuorten feresin ja olet allekirjoituksellasi sitoutunut ohessa oleviin käyttöohjeisiin ja sääntöihin.

Feresi on Rajan Nuoret ry:n omaisuutta. Jokainen feresi ja puvun osat on numeroitu ja merkitty. Näitä numeroita ja merkintöjä ei saa poistaa. 

Feresi on karjalaisen naisen perinne asu, jota useat tanssiryhmät käyttävät esiintymisasuna. Ryhmän ohjaaja kertoo aina kun feresiä tarvitaan; ryhmän esiintymiset eri tilaisuuksissa sekä muut mahdolliset tilaisuudet, joissa edustetaan Nuorisoseura Rajan Nuoria. Seuran feresiä ei siis voi käyttää esimerkiksi perhejuhlissa yms. juhla-asuna. 

Feresin huolto: 

Feresin mekko on tuuletettava jokaisen käyttökerran jälkeen! 

Pesuohjeet: 

Puvun kaikki valkoiset osat pestään 60 asteessa.  Osat voi pestä valkoisten tai vaaleiden (joista ei lähde väriä) lakana/pyyhepyykin kanssa. Paita on hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä hiki pinttyy helposti. Paita johon hiki on kerran pinttynyt, on haastava saada puhtaaksi. 

Essua ei tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Mikäli huomaat tahran essussa tai paidassa, pese se välittömästi. Tahranpoistoaineena voi käyttää esimerkiksi sappisaippuaa. Tarkistathan jo ennen pesua mahdolliset tahrat, sillä tahraista vaatetta ei saa pestä ilman tahranpoistoainetta. 

Mekkoa ei pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Mikäli feresin mekko likaantuu (esim. helmassa kuraa) pestään se 40 asteessa. Huomioithan että feresit laskevat väriä pesussa. Mikäli mekossa on tahra (huulikiille, rasva, kahvi, marjaa, tussi tms.) ole heti yhteydessä ohjaajaan lisäohjeiden saamiseksi. 

Pesuaineena tulee käyttää hajusteettomia pesu- ja huuhteluaineita.

Ethän laita feresin osia kuivausrumpuun. 

 

Silitys:

Paita ja essu kannattaa silittää hieman kosteana. Puuvilla siliää helpommin kun se ei ole täysin kuiva. Silitys kolmella pisteellä ja voit käyttää höyryä. Myös pitsiosat tulee silittää. Kainalo-osia ei saa silittää (näin estetään hien kiinnipalaminen). 

Mekon silitys aloitetaan henkseleistä ja takaosan laskosten auki silityksestä. Ohjaajalta voit kysyä lisää neuvoja. 

Puvun säilytys ja kuljettaminen:

Puku tulee säilyttää valolta suojattuna, vaatehuoneessa / vaatekaapissa suorana henkarissa. Mekko omassa henkarissa, pusero ja essu omassaan. Essua ei saa taittaa säilytyksessä, vaan se on säilytettävä suorana. 

Puku tulee aina kuljettaa suorana pukupussissa, mikäli sitä ei pueta päälle valmiiksi kotona. 

Ethän lyhennä tai pidennä pukua keskustelematta siitä ensin ohjaajan kanssa. Mekkojen helmakangas kuluu helposti liiallisesta purkamisesta ja ompelusta. Mikäli puku vaatii jonkinlaista korjausta, ole yhteydessä ensisijaisesti ohjaajaan. 

Kun puku jää pieneksi, pyritään se lähtökohtaisesti vaihtamaan oikean kokoiseen.

Joissakin tilanteissa perheet voivat saada ohjeen helman pidentämisestä tai olkainten uudelleen asettelusta.  

Muistathan, että feresi on arvokas vaate ja kohtelet sitä sen mukaisesti. Hyvin säilytetty ja huollettu feresi on ilo pukea päälle! Se päälläsi edustat aina Nuorisoseura Rajan Nuoria. Tämä feresi tulee palvelemaan vielä monia tanssijoita tulevina vuosina.